Lijpe

Vrijdag 19 mei 2023
AFAS Live

Na elf platen in acht jaar tijd, talloze anthems vol wijsheden van de straat en een significante bijdrage aan hitalbum New Wave vindt rapper Lijpe het tijd voor zijn grootste show tot nu toe. De successen stapelden zich op – recent belandden alle tracks van het album dat hij naar zichzelf vernoemde nog in de Top 50 – en dat is reden om zijn carrière groots te vieren: op 19 mei 2023 staat Lijpe in AFAS Live!

Abdel Achahbar (1993) groeide op in Maarssen. Door te gaan rappen wist hij dan misschien aan een negatieve spiraal te onttrekken, maar hij weet ‘m ook zowat voelbaar te maken voor zijn luisteraars. Zijn tracks worden miljoenen keren beluisterd door een publiek dat zich maar al te goed met hem kan identificeren. Zijn albums vormen handleidingen en vertellen een verhaal. Wanneer de bodem in zicht is, is er maar één weg; die naar boven. De Marokkaans-Nederlandse Lijpe bewandelde die, altijd trouw blijvend aan zijn directe manier van rappen. Het leverde hem vorig jaar een Edison op, voor zijn album Verzegeld.

Lijpe kent de zwaarte van tassen gevuld met last, maar zet die het liefst om in motiverende muziek. ‘Maak wat van je leven’, lijkt hij te zeggen wanneer hij rapt: “Ewa broeder, pak je rust want de straten zijn heet / zoek een vrouwtje en ga trouwen, maak het plaatje compleet!”